Vijver-Aller-Vijvers

Written by Blogs

schoonmaak

Naast ´Zes miljoen gratis snacktomaatjes´, ´Iphone overleeft val uit vliegtuig´ en ´Aardige agent scheert dakloze voor sollicitatie´ – was ook de Hofvijver in het nieuws deze zomer. De vijver-aller-vijvers, heeft een schoonmaakbeurt gekregen. Een groep van twintig duikers viste op een mooie zondag in juli alle hardnekkige troep tussen de waterplanten uit. Er stond niet bij om wat voor rotzooi het ging, maar ik denk aan plastic en metaal. Bijna alle andere zaken vergaan in water. Bovendien, als ze op zoek waren naar potten- en pannenscherven uit vroegere eeuwen dan was er vast een archeoloog meegegaan. Vreemd was wel dat het Nederlands Forensisch Instituut bij de schoonmaakactie betrokken was.

afgehakte lichaamsdelen

Ging het dan toch om meer dan rotzooi? Het Groene Zoodje ligt immers pal naast de Hofvijver. Een stenen schavot dat diende als executieplaats van de 14e tot de 18e eeuw. Vermoedde het Forensisch Instituut dat in de loop der eeuwen wat van de afgehakte onderdelen in de Vijver terecht waren gekomen? Een hand van een onbekend boefje? Het hoofd van Johan van Oldebarnevelt?  Of misschien één of meer vingers van de gebroeders de Witt? In het Haags Historisch Museum liggen alleen de tong van Johan de Witt en een vinger van zijn broer Cornelis. Er ontbreekt nogal wat. Maar botten zullen na een paar eeuwen in water toch ook verdwijnen? Misschien ging het om een crimineel van recente datum, gestort in een betonnen pak.

niet gek te krijgen

Hoe dan ook, de Hofvijver heeft zich niets aangetrokken van het gedoe in zijn ingewanden en kabbelt weer stoïcijns verder. Niet zo vreemd, want de vijver is wel wat gewend. Zo heeft hij in zijn leven al de nodige verminkingen moeten ondergaan. Ooit was hij omgeven door een slotgracht en alleen toegankelijk via bruggen. De gracht werd in de achttiende eeuw gedempt en in de negentiende eeuw moest hij nog een stuk van zijn terrein prijsgeven. Er kwam een wegverbinding tussen Buitenhof en De Plaats. Alles voor de vooruitgang. Nog erger dan de verminking is dat hij al meer dan 750 jaar het gemopper van burgers en het gekrakeel van bestuurders aan moet horen. Dus die twintig duikers zijn hem om het even. De vijver-aller-vijvers laat zich niet gek maken.

 

Last modified: 13 november 2018

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error

leuke blog? help hem verspreiden