Over Esther

Op een zonnige, warme meidag in 1967 kwam ik ter wereld in Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Na het voltooien van mijn studie beleidswetenschappen verruilde ik Nijmegen voor Den Haag.

Toen ik in de Hofstad kwam wonen was het mij direct duidelijk. Den Haag is geen gewone stad en zal het ook nooit worden. Alles draagt bij aan de status van wereldstad en tegelijkertijd is elke buurt een op zichzelf staand dorp. Elke wijk en elke straat vol van herinneringen, ontmoetingen, verdriet en geluk. Ik heb een paar jaar in het Regentessekwartier gewoond en woon nu sinds 2006 met man en kat in de Bomenbuurt. Een gezellige buurt, slechts vijf minuten fietsen van het strand en tien minuten van het centrum.

Ik ben Den Haag trouw gebleven, maar heb in de loop der jaren veel gezworven in het buitenland. Dat leidde tot het boekje ‘Let op voor vallende kokosnoten’, een luchtig boek voor reizigers die op zoek zijn naar allerlei wetenswaardigheden over geografie, landschap, reizen, gezondheid en cultuur. Hoe komt het bijvoorbeeld dat hoe warmer het land des te pittiger het eten is? Hoe groot is de kans dat je getroffen wordt door een vallende kokosnoot? (Elmar uitgeverij, 2008).

De behoefte aan schrijven bleef, maar het duurde een tijd voor ik de moed had om aan een roman te beginnen.  Met het motto van Pippi Langkous in mijn achterhoofd: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan,’ begon ik met het schrijven van fictie. Dit keer was niet het buitenland de inspiratiebron maar de stad Den Haag. Een stad waar de minister-president op de fiets passeert en de koning op straat loopt. De pers, de politiek en de wereldbevolking volgen de stad op de voet. Op weg naar mijn werk neem ik soms de route via de ambassades, internationale organisaties en het Vredespaleis, maar meestal fiets ik langs de Gevangenpoort en het Binnenhof. Deze laatste twee plekken inspireerden mij tot het schrijven van Duimkruid, een historische thriller die zich afspeelt in 1525. Het verhaal is een realistisch weergave van die tijd. Daarvoor was uitgebreid onderzoek nodig naar het Den Haag uit die tijd.

Dat maakte de stad voor mij nog interessanter. Den Haag is een stad die dagelijks de voorpagina haalt, maar waarvan maar weinig mensen de geschiedenis kennen. Den Haag zit boordevol verhalen, juist ook over vroeger. Het heeft een rijke historie die mij enorm aanspreekt. Daarom schrijf ik over de geschiedenis van Den Haag. Ik schrijf in mijn blogs over wat mij opvalt, raakt en verwondert.

Ik heb mij na de geboorte van Duimkruid, wederom gezet aan het schrijven van een historische roman, ditmaal speelt het verhaal zich af rond het rampjaar 1672.

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com