Van Oldenbarnevelt ondergewaardeerd

Written by Blogs

Nederland staat dit jaar in het teken van Rembrandt van Rijn. Aanleiding is zijn 350ste sterfdag in 2019. Musea organiseren extra activiteiten om hem te promoten. Er is zelfs een televisieprogramma dat op zoek gaat naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland.

Dit jaar staat niet in het teken van de sterfdag van Johan van Oldenbarnevelt. Hij werd 400 jaar geleden – 13 mei 1619 – op het Binnenhof een kopje kleiner gemaakt op bevel van Prins Maurits van Oranje. Volgens premier Rutte is Van Oldenbarnevelt ‘onze grootste staatsman’.

Van Oldenbarnevelt speelde in de vorming van de Republiek een allesbeslissende rol. Velen beschouwen hem als bouwer en stichter van de Nederlandse staat en hij vormde een wonderteam met stadhouder prins Maurits van Nassau. Totdat hij in ongenade viel bij de prins.

Maar waarom staat 2019 eigenlijk niet in het teken staat van de grootste staatsman van ons land? Is de reden hiervoor dat een innovatieve meesterschilder als symbool van de Gouden eeuw aanlokkelijker is dan het afgehakte hoofd van Van Oldenbarnevelt?

Commerciële, toeristische belangen spelen de boventoon. Bij het ophemelen van de grootsheid van Nederland past geen afgehakt hoofd. Zeker niet wanneer het afhakken gebeurde in opdracht van de eigen prins van Oranje. Of wel?

Toch wel. Als bedrijven, overheden en organisaties Rembrandt in het zonnetje zetten, hoeven ze Van Oldenbarnevelt toch niet in de schaduw te laten staan. En waar het gaat over toeristische belangen: ook  aandacht voor Van Oldenbarnevelt kan het toerisme baten.

Want waar is Van Oldenbarnevelt gebleven? De belangstelling van het publiek voor de staatsman kan vast en zeker gekieteld worden door op zoek te gaan naar zijn stoffelijke resten. Ik stel voor dat de NPO een spannend televisieprogramma aan de zoektocht besteedt.

Na zijn onthoofding brachten ze Van Oldenbarnevelt naar de voormalige Hofkapel onder de Eerste Kamer. Vele eeuwen en meerdere verbouwingen later is het onduidelijk wat er met zijn stoffelijke resten is gebeurd. Op verzoek van Kamerlid Raak van de SP, gaf Rutte het groene licht voor een onderzoek naar de beenderen van Van Oldenbarnevelt.

Hoog tijd. Die man verdient een goede rustplaats na alles wat hij voor ons land heeft gedaan. En daar hoort, vreemd genoeg, de nodige media-aandacht bij.

Last modified: 8 mei 2019

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error

leuke blog? help hem verspreiden