De kleren van Jantje

Written by Blogs

Van mijn werk terug naar huis, fiets ik langs de Lange Vijverberg. Op deze promenade, naast de Hofvijver, staat Jantje op zijn sokkel en wijst met zijn vinger naar het Binnenhof. Nederlanders kennen Jantje van het kinderlied ‘In Den Haag daar woont een graaf, en zijn zoon heet Jantje.’ Het is niet bekend wie Jantje is, maar waarschijnlijk gaat het over graaf Jan I die leefde van 1284 tot 1299. Hij was de zoon van Floris V.

Ik zou kunnen beweren dat ik graag naar Jantje kijk, maar eigenlijk valt hij me nooit zo op. Hij is niet al te groot en vanaf het fietspad is het bronzen beeld niet goed zichtbaar. Het standbeeld is mooi, daar wil ik niets aan afdoen. Net als in het liedje wijst hij met zijn handje, met zijn vingertje en zijn duim, op zijn hoed draagt hij een pluim en aan zijn arm een mandje.

Nu het weer zomer is moet ik denken aan vorig jaar zomer. Toen, op een snikhete dag in juli, viel Jantje me voor de verandering wel op. Hij was gekleed in een groen-geel gebreide wollen wintertenue, met muts en al. Zelfs zijn mandje was groen-geel bekleed. Ik was niet de enige persoon die Jantje weer zag staan. In de media was de vraag: wie heeft toch Jantje aangekleed? Jantje lag op ieders lip.

En nu ik daaraan terug denk begrijp ik opeens de populariteit van Manneken Pis. Het manneke is maar 61 cm hoog en plast in een fonteintje op de hoek van een drukke straat in Brussel. Maar als je zo klein bent als hij, is plassen in een fontein niet voldoende om op te vallen. Daarom heeft hij elke dag andere kleding aan. Zijn kledingkast bestaat uit bijna duizend tenues. Het zijn vooral ambassades in Brussel die prachtige kostuums, inclusief plasgat, cadeau geven aan Manneken Pis.

In Den Haag zijn er meer dan honderd ambassades. Het is hoog tijd dat zij, als dank aan Den Haag, Jantje gaan aankleden. Een poncho met sombrero uit Mexico, mocassins en een wasbeermuts uit Canada of lederhozen van onze oosterburen. De kleren maken de man. Of, nou ja, in dit geval Jantje.

Last modified: 17 juli 2019

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error

leuke blog? help hem verspreiden